vineri, 12 septembrie 2014

Uratenia uniformelor scolare.

V-am spus ca urasc sistemul de invatamant de stat romanesc. Dar din pacate pana cand se va schimba (se va intampla oare asta vreodata, ma intreb?) sau pana cand imi voi permite sa imi duc copiii intr-un sistem privat de invatamant, stau si inghit, il balacaresc de cate ori am ocazia pentru ca nu ma pot abtine, stau si ma framant si injur in gand  si cam asta e. Tot, dar absolut tot urasc la acest sistem. Urasc materiile predate (si obligativitatea acestora), de fapt continutul acestora, urasc metodele de predare, urasc manualele alea jegoase si rupte pe care le primesc copiii an de an, urasc profesorii si slaba lor pregatire, urasc ghiozdanele pline si coloanele vertebrale strambe de la acele ghiozdane, urasc cladirile, curtile betonate ale scolilor fara pic de verdeata, fara bancute fara nimic altceva decat beton si pe langa toate acestea, urasc uniformele. Dar azi, din toata lista asta lunga a mea de urat, ma opresc la uniforme, in special la uniforma fiica-mii care este cea mai urata din lume, trista, gri si comunista in aspect si ma intreb cine este creatorul acestor haine odioase. De unde atata lipsa de imaginatie, habar nu am. Pai sa va descriu: pantaloni gri de stofa, camasa alba, cravata rosie si sacou bleumarin. Va suna cunoscut, nu? Cred ca 90% din scoli au uniforma asta.

   Citeam acum pe adevarul despre dezbaterea anuala ii putem spune deja, referitoare la uniformele scolare. Pareri pro si contra, de ce sunt bune sau de ce nu ar fi recomandate. Cei care sunt pro uniforme spun ca asa se elimina diferentele sociale intre copii, ca asa invata si deprind apartenenta la o scoala, ca asa invata ca sunt o echipa, bla, bla. As putea sa combat in 3 secunde toate aceste argumente. Ca nu elimina diferentele sociale intre copii este evident. Pentru ca un copil dintr-o familie mai instarita nu isi cumpara uniforma din complexul comercial de la marginea orasului ci mai degraba dintr-o mall sau de la o firma mai acatarii sau de ce nu, la comanda.  Unul mai saracut isi ia o uniforma vai de mama ei de la standurile comerciale en-gros de la marginea orasului, facuta din niste materiale sintetice de te pisca pielea de la ele, sau  poate mostenita de la fratii mai mari dar tot vai de capul lor arata. Si diferentele sociale tot se pastreaza. Uitati-va la poza de mai sus. Vi se pare ca sunt la fel uniformele alea? Nu, deloc, Doar niste haine in aceleasi culori, mai mult sau mai putin nuantate. cum ai gasit bietii parinti. Ca ii fac sa simta apartententa la scoala, e un bullshit ma scuzati, pentru ca toate scolile avand aceeasi uniforma nu prea ii mai deosebesti decat prin matricola aplicata pe mana sau pe piept. Ca ii invata sa fie uniti si o echipa, sigur ca da. Exact de la uniforma invata asta. Eu nu sunt nici pro, nici contra uniformei. Sunt si avantaje sunt si dezavantaje deopotriva. Am o problema cu uratenia lor, cu faptul ca nu se gasesc decat la inceput de an in doua magazine, ca desi sunt impuse nimeni nu se asigura ca ai sau nu de unde le cumpara si tot asa. Imi aduc aminte de primii ani de scoala ai fiica-mii si cat ma chinuiam sa-i gasesc uniforma. Nu gaseam nicaieri pantaloni gri de stofa de fete, nu gaseam nicaieri sacou bleumarin de fete. Gaseam doar camasi si cravata. Pantaloni gaseam doar pentru baieti, si aia dintr-un poliester subtire de ti se electriza pe piele, la fel si sacourile. Exlus ceva pentru fete, nu ma refer la ceva frumos sau din materiale de calitate, nu, erau doar pentru baieti. Singura varianta era sa fac ceva la comanda. As fi optat in locul pantalonilor gri de stofa, un blug gri ca aia sunt  peste tot si materialul e mult mai pretabil la tavaleala copiilor sau macar de doc dar fiica-mea era atat de speriata de reactia invatatoarei ca plangea doar cand ii propuneam asta.
As fi mult mai fericita daca s-ar gasi niste modele ceva mai dragute pentru copii, in culori mai vesele,, nu stiu altfel. Si diferite pentru fiecare scoala daca vor apartenenta. Si daca tot impun o iniforma sa gaseasca si un furnizor sau sa faca un contract cu o croitorie ceva care sa le si faca. sa fie toate la fel nu doar culorile sa semene. Atunci, poate da, as fi de acord. 



   Azi am fost la o scoala privata unde si ei aveau uniforma, si ei tot albastru cu camasi albe dar foarte frumoase, Modele foarte copilaresti si frumusele. Si stiti cu cat le cumpara elevii de la ei? Cu 150 de lei. Mult mai ieftin decat ma costa pe mine uniforma aia de poliester urata a fiica-mii.

7 comentarii:

  1. io sunt practica, sunt de acord cu uniforma la scoala. dar, domne, sa fie comoda, sa se poata misca copilul in voie. dar sacoul, pff, e pentru cucoane rigide care trebuie sa arate bine, nu sa se joace intre doo sedinte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In locul unui sacou nu ar fi de preferat un pulover cu sau fara nasturi in fata?

      Ștergere
  2. Da, ai dreptate, sunt triste. Probabil o "tara" comunista. Culori neutre, sa tina la tavaleala. Apropo de cautatul si negasitul, o poveste adevarata : pe aici se practica copertile "cu scop". Adica pe culri, in functie de scopul caietului. Si la un moment dat au fost cerute coperti roz. Rozul, nici sa-l bati, era in ruptura de stoc. S-a propus un rosu cu tendinte roz, un carton roz inserat intr-o coperta transparenta, nimic n-a fost acceptat. Ori roz ori roz. Dupa doua zile de batut magazine in lung si-n lat s-au gasit si copertile roz. O intreaga poveste. Revenind la uniforme, combinatia mea ideala ar fi ... mov cu galben. Daca tot e sa fie, macar sa fie vesel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe combinatii de culori care ar merge infinit mai bine decat astea. Chiar si rozul greu de gasit :)

      Ștergere
  3. Pai propune-te designer, ar fi o afacere super rentabila, nu? Pe principiul ca gusturile de mici se formeaza ...

    RăspundețiȘtergere
  4. mama cat de faine sunt uniformele alea!!!! Fata de cele ale copiilor nostri.... numa Bunu’ saracu se mai imbraca cu pantaloni de stofa cu dunga. Bleac...

    RăspundețiȘtergere